MM ArtSpace

“εὖ.”


ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ : ΜΥΛΩΝΑ ΜΑΡΙΑ  , ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ 

 ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας του τμήματος Αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων, Διακόσμησης και Σχεδιασμού αντικειμένων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μία αναλυτική αρχιτεκτονική και διακοσμητική μελέτη μετατροπής μιας πρώην αποθήκης τροφίμων (ψυγείο) σε συνεδριακό κέντρο αγροτουρισμού. Η αποτύπωση του κτιρίου έγινε αποκλειστικά από εμάς καθώς δεν βρέθηκαν σχέδιά του στην πολεοδομία του νομού Κοζάνης. Αυτό έγινε και η αφορμή να μάθουμε και να κατανοήσουμε το κτίριο σε μέγιστό βαθμό, και η κύρια βοήθεια μας στις νέες χαράξεις.
   Ειδικότερα η προσέγγιση μας αφορά στον εκσυγχρονισμό ενός πεπαλαιωμένου κτιρίου, που στόχο έχει την ανάδειξη της περιοχής. Υπό αυτήν την έννοια, το εν λόγω κτίριο επιλέχθηκε εξαιτίας της τοπογραφικής του θέσης, η οποία προσφέρει μεγάλη ποικιλία καλλιεργικών εκτάσεων και συνάμα την δυνατότητα εξερεύνησης κοντινών χωριών στο κοινό, καθώς αποτελεί γεωγραφικό και ιστορικό κόμβο τριών νομών ( Κοζάνη, Φλώρινα, Πέλλα).
   Έπειτα από έρευνα παρόμοιων κτιρίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σημειώθηκε η έλλειψη ενός κέντρου το οποίο θα στεγάζει όχι μόνο ένα συνεδριακό κέντρο, αλλά καταλύματα και χώρους ψυχαγωγίας, ώστε να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες κάθε χρήστη.

§ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ – ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ 
   Ξεκινώντας να τραβάμε τις πρώτες γραμμές, προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν ‘’χαρακτήρα’’ στο κτίριό μας. Φυσικά σε έναν τέτοιο χώρο με την συγκεκριμένη χρήση, αυτό που θέλαμε να επικρατεί είναι η έννοια του ‘’χωριού’’ τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και διακοσμητικά. Ο πλούτος αυτού του χωριού είναι τα χώματα του, τα οποία καλλιεργούνται και δίνουν τον καρπό, το τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία ξεκινά από την αρχή μετά την συγκομιδή του.
   Προσπαθώντας να εμβαθύνουμε σε αυτό και να μπούμε σε όλη την φιλοσοφία της διαδικασίας αυτής, αρχίζουμε από το ‘’εμβρυακό στάδιο’’, δηλαδή από την συμπλήρωση που κάνει το δέντρο με το υποκείμενο του (μπόλιασμα), ώστε να δώσει την καλύτερη ποιότητα καρπού. Από την συμπλήρωση γίνεται η αναπαραγωγή, το φυτό βγάζει άνθος. Έπειτα το φυτό ‘’δένει’’ και ΄΄πετάει΄΄ το άνθος του, κάτω από το οποίο έρχεται ο καρπός που στην ουσία είναι η ολοκλήρωση.
   Έτσι θέλαμε να είναι και ο σχεδιασμός των χώρων μας, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους, χωρίς φυσικά να χάνει την ιδιωτικοποίηση του στους χώρους των ξενώνων, ώστε στην ολοκλήρωση του να μας δώσει τον καλύτερο ‘’καρπό’’.
   Όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την βοήθεια του ανθρώπου. Αυτός είναι ο δημιουργός. Έτσι για την δημιουργία της κάτοψης και τον χωρισμό των χώρων  εμπνευστήκαμε από τις τρείς κινήσεις που κάνει ο αγρότης από την αρχή μέχρι το δέντρο να φτάσει στο τελικό στάδιο.
§ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
1•ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ : ΣΠΟΡΑ
   Στην πρώτη αυτή κίνηση το σώμα του αγρότη είναι κοντά στο χώμα. Στην ουσία ‘’σκύβει’’ ώστε να φυτέψει τον σπόρο στο χώμα.
2•ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ : ΔΕΣΙΜΟ
   Εδώ ο αγρότης είναι σε όρθια στάση, το σώμα του είναι σε ευθεία γραμμή και δένει τα δέντρα στα σίδερα των πασσάλων ώστε τα κλαδιά τους να αναπτυχθούν με την φορά που επιθυμεί ο ίδιος. Επιπλέον είναι στήριγμα για το νεαρό δέντρο ώστε να μην υποστεί ζημιά (π.χ. σπάσιμο κορμού) από τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. αέρας).
3ΤΡΙΤΗ ΚΙΝΗΣΗ : ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
   Κατά την συγκομιδή , ο αγρότης μαζεύει τους καρπούς του δέντρου όχι μόνο χαμηλά, αλλά και στην κορυφή του. Εδώ το σώμα του είναι και πάλι σε όρθια στάση, αλλά κατά κύριο λόγο τεντωμένα προς τα πάνω, με τα χέρια του να κάνουν την χαρακτηριστική κίνηση.























  • εσωτερικοί χώροι















  • μακέτα                                                                                                        











   Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία σχεδιασμού, θα μπορούσαμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι το εὖ.αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα αναγκαίο πρότυπο συνεδριακού κέντρου στην βόρεια Ελλάδα, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ορθή λειτουργική δομή των χώρων του.    
Share This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Designed By Blogger Templates | Distributed By Gooyaabi Templates